Zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie

Charakterystyka botaniczna marchwi

Marchew zwyczajna (Daucus carota L.) to dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych, pochodząca z Eurazji. Marchew występuje w postaci polnopastewnej  lub dzikiej o białawożółtym korzeniu, a także ogrodowej o pomarańczowym, czerwonym  lub purpurowoczarnym korzeniu. W pierwszym roku uprawy z nasion otrzymuje się pierzaste liście i korzeń, zaś w drugim wyrasta łodyga zakończona kwiatostanem w postaci baldachu białych kwiatów [7, 9].

Wśród warzyw gruntowych uprawianych w Polsce marchew odgrywa znaczącą rolę. W rankingu światowych producentów plasujemy się na czwartej pozycji, zaś pośród krajów Unii Europejskiej zajmujemy pierwsze miejsce w uprawie tego warzywa [16]. W naszym kraju warzywo to przetwarzane jest niemal na wszystkie sposoby, jesteśmy producentem suszu marchwiowego, soków, konserw i mrożonek w postaci plasterków, kostki czy słupków. Tak zaawansowanej produkcji przetworów marchwiowych sprzyja wysoka plenność, łatwość uprawy i przechowywania tego warzywa [6, 28].

W zależności od pory dojrzewania różne odmiany marchwi mają różne zastosowanie. Wyróżniamy odmiany wczesne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, produkcji soków i surówek, oraz odmiany średniopóźne i późne o znaczeniu przetwórczym, wykorzystywane do produkcji mrożonek, konserw, soków, kremogenów i suszu. Marchew czarna ze względu na bogactwo barwników antocyjanowych wykorzystywana jest głównie do produkcji koncentratów barwiących [7].

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *