Zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie

Chlorofile

Kolejną ważną grupą barwników roślinnych są chlorofile, rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych i tłuszczach, a praktycznie nierozpuszczalne w wodzie. Pod względem chemicznym należą one do grupy barwników porfirynowych. Cząsteczka chlorofilu składa się z wielu atomów węgla i azotu połączonych w skomplikowany pierścień w centrum, którego znajduje się atom magnezu. Cząsteczka zawiera także dwie grupy karboksylowe, z których jedna jest zestryfikowana alkoholem metylowym, a druga fitolem. Wyróżnić można dwa najważniejsze chlorofile roślinne chlorofil a i b, różniące się miedzy sobą drobną różnicą w budowie pierścienia, która w znaczny sposób wpływa na barwę obu związków. Chlorofil a zawierający grupę metylowa charakteryzuje się zabarwieniem niebieskozielonym, zaś posiadający grupę aldehydową chlorofil b- żółtozielonym [24, 31]

Są to barwniki występujące w roślinach zielonych, glonach i niektórych bakteriach zdolnych do fotosyntezy, w którym to procesie pełnią niezwykle ważną funkcję. Wiąże się ona z absorpcja promieni świetlnych, stanowiących energię do przeprowadzenia procesu fotosyntezy u organizmów samożywnych [31]. Tak jak i inne barwniki również chlorofile wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Chlorofil oznaczany jako E140 może być otrzymywany z lucerny, pokrzywy lub szpinaku, poprzez proces ekstrakcji rozpuszczalnikami. Często używany jest do barwienia zup, sosów, oliwy z oliwek, sosu sojowego, lodów czy fermentowanych napojów mlecznych [24]

Ponadto chlorofil wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Spożywanie pokarmów bogatych w chlorofil tj. zielonych warzyw, owoców i soków może wpływać oczyszczająco na układ pokarmowy i wydalniczy, Usprawnia także przemianę materii i jest doskonałym źródłem magnezu [31].

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *