Zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie

Materiał i metodyka działań

Rysunek 3 - Model doświadczenia 2

Rysunek 3 – Model doświadczenia 2

Rysunek 4 - Model doświadczenia 3

Rysunek 4 – Model doświadczenia 3

Zdjęcie 3 Zmiany barwy wodnych roztworów wyciągu z czarnej marchwi w zależności od pH

Zdjęcie 3 Zmiany barwy wodnych roztworów wyciągu z czarnej marchwi w zależności od pH

Następnie po jednym komplecie próbek z każdej próby poddano ogrzaniu i schłodzono do temperatury pokojowej.

Zdjęcie 4 - Zmiany barwy roztworów o różnym pH po pasteryzacji (rząd u góry - przed pasteryzacją, na dole - po pasteryzacji)

Zdjęcie 4 – Zmiany barwy roztworów o różnym pH po pasteryzacji (rząd u góry – przed pasteryzacją, na dole – po pasteryzacji)

Po czym dokonano pomiaru barwy kompletów poddanych obróbce termicznej i tych pozostawionych bez zmian. Kolejny pomiar przeprowadzono po upływie 24 godzin od poprzedniego. Dla każdej próbki wykonano po 2 pomiary w każdej serii, z których wyliczono średnie wartości każdego parametru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *