Zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie

Skład chemiczny korzenia marchwi

Świeży korzeń marchwi w 88% składa się z wody, około 10% stanowią węglowodany, z czego 1% przypada dla błonnika, pozostałe 2% to białko, substancje mineralne i witaminy. Jest ona bogactwem związków mineralnych takich jak: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, czy kobalt, zaś witaminy w niej zawarte to: witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP i kwas foliowy [4].

Poniżej przedstawiono tabele obrazującą przykładowe, średnie zawartości wybranych pierwiastków i witamin w korzeniu marchwi.

Pierwiastek

Zawartość w mg/100g marchwi

Potas

341

Sód

82

Wapń

36

Magnez

16

Fosfor

36

Witamina

B1

0,06

B2

0,05

B3

0,6

C

8

Tabela 1  Przeciętna zawartość składników mineralnych i witamin w korzeniu marchwi [4,9].

Najważniejszym jednak składnikiem marchwi jest pomarańczowy barwnik β-karoten, nadający korzeniom charakterystyczną barwę. Warzywo to jest najlepszym źródłem tego związku [28]. Zawartość β-karotenu w marchwi wynosi około 6-11 mg%, co stanowi 45-70% ogólnej sumy karotenoidów w części jadalnej tego warzywa, kształtującej się na poziomie około 3,24-6,56 mg/100g św.m w odmianach o pomarańczowym zabarwieniu. Pozostałe barwniki karotenoidowe w korzeniu marchwi to α-karoten ( 20-40%), γ-karoten (1–2%) ζ-karoten (2–7%), β-zeakaroten, luteina, likopen, neurosporen, fitoen, fitofluen [6, 9]. W przypadku odmian o zabarwieniu czarnym obecne są także barwniki antocyjanowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *